yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

kynttilt8


Keskeneräinen joulu

Jouluevankeliumi, Luukas 2, kertoo nuoren pariskunnan valmistautumisesta ensimmäiseen jouluun.

Maria oli kihlattu Daavidin sukuun kuuluvalle Joosefille. Joosef luultavasti oli jo miehen iässä, mutta  Maria oli todennäköisesti hyvinkin nuori. Jumalan lähettämä viestintuoja, enkeli, oli ilmestynyt Marialle ja kertonut järisyttävän asian: "Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus." "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi."  
Sekä Joosef että Maria joutuivat oman sisäisen kamppailunsa käymään, sillä Marian saama tehtävä ei siinä kulttuurissa yli kaksituhatta vuotta sitten ollut varmastikaan helppo. Maria kuitenkin myöntyi ja vastasi viestin tuoneelle enkelille: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."  
Myös Joosefille enkeli ilmestyi ja hänkin sai tehtävän: "Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä." Joosefkin totteli enkelin ilmoittamaa viestiä ja otti Marian vaimokseen.

matkaKun käskynhaltija Quirinius julisti ensimmäisen verollepanon, lähtivät he yhdessä Nasaretista kohti Betlehemiä. Matkaa tehtiin kävellen, raskaana ollut Maria sai ehkä osan matkaa istua aasin selässä. Nykypäivän kulkuvälineillä matka taittuisi suoraan vajaassa parissa tunnissa, mutta matka-aika pitenee, jos Länsirannan alueen poikki ei voi kulkea. Joosef ja Maria pystyivät ehkä taivaltamaan Samarian alueen läpi, mutta ei noin 150 km matkasta kuitenkaan yhdessä päivässä suoriuduttu.

Tie oli kuuma ja pölyinen, aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Mukaan oli pitänyt varata yöpymistarpeet ja matkaevästä. Monia muitakin kulkijoita tiellä riitti, sillä koko Daavidin suvun päämääränä oli nyt Betlehem. He kaikki saapuivat perille varmasti uupuneena yrittäen mahdollisimman pian löytää yösijaa ja lepopaikkaa. Marian kulku ei enää viimeisillään ollut kovin ripeää, lapsi painoi ja selkää särki. Hitaasti ja joukon hännillä hän raahusti Joosefin tuella kaupunkiin, leivän taloon. kapernaum

Hikisinä, pölyisinä ja väsyneinä he löysivät yösijan eläinten tallista, siellä oli ainakin lepopaikka ja lämmintä. Marian supistukset olivat varmaan jo matkalla alkaneet. Ei ollut siistiä, puhdasta tai hyväntuoksuista, ei rauhallistakaan. Nytkö, täälläkö, eikö päästykään takaisin kotiin? Miten tästä selvitään, miten synnytys sujuu, mistä saamme lapselle suojaa, mistä puhtaat vaatteet? Kuinka jaksamme tämän raskaan matkan jälkeen? 

Yön tunteina Maria Josefin avustuksella "synnytti  pojan, esikoisensa, kapaloi hänet ja pani seimeen nukkumaan".

Ilo ja valo palasi Marian kasvoille! Tässä on lapsi, josta enkeli ilmoitti:.." lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi." 

Niin kovin keskeneräiseen Hän syntyi, vaivan ja väsymyksen, epätäydellisyyden keskelle. Tullessan Hän toi ilon, vapauden, riemun! Enkelit tervehtivät häntä ylistyslaululla, suuri ilosanoma oli kerrottava koko kansalle!

Jeesus tulee vieläkin kaiken epätäydellisen ja keskeneräisen keskelle. Siellä juuri häntä eniten kaivataan avuksi! Ei hän odota, että kaikki olisi viimeisen päälle valmista. Ei tarvita viikkokausien putsausta ja kiillotusta. Ei tarvita omatekoista asioiden parantelua ja siloittelua. Ei tarvita sitä, että kaikki näyttää hyvältä. Surkea, epäonnistunut, väsynyt ja pelokaskin saa vastaanottaa hänet. Kun  sanot, tule Jeesus elämääni, Hän tulee, Hän tuo ilon ja rauhan.

Jeesus on lahja. Sinulle ja minulle.