yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Tervetuloa yhteiselle Seder aterialle kiirastorstaina 2.4. klo 18!

Aterian tarkoitus on auttaa ymmärtämään Vanhaan testamenttiin monilla eri tavoin kätkettyä sanomaa Messiaasta ja koko ohjelman ydinsanoma on Jeesus, joka on täyttänyt pääsiäisen sanoman ja tullut itse uhrikaritsaksi. Tässä on vain pieni katkelma pääsiäisen vietosta ja seder-aterian nauttimisesta, mutta ehkä se innostaa teitä joko tulemaan mukaan tai järjestämään itse.
Ohjelma ja ruokailu yhteensä kestää noin 2 tuntia. Koko perhe lapset mukaan lukien voivat tulla mukaan (lapsille on siinä oma osuus) ja mukaan voi kutsua myös ystäviä. Ilmoittaudu mielellään etukäteen puh: 040 594 69 05, hinta 5 €/hlö (lapset ilmaiseksi). Aterian järjestelystä vastaavat Lisa ja Roger Finch Uuraisilta sekä seurakunnan omat vastuunkantajat, musiikissa palvelee Riikka Mäkisalo.

SEDER- ATERIA

Seder-ateria auttaa ymmärtämään Jumalan pelastussuunnitelmaa, josta israelilaisten Egyptistä lähtö on esikuva. Sederiin liittyvien tapojen ja symboliikan ymmärtäminen auttaa myös ymmärtämään Uutta Testamenttia. Seder korostaa Raamatun totuuksia, jolloin esim. ehtoollisen nauttiminen saa syvemmän merkityksen. Tämä esikuvallinen ruokailu on aivan kuin matka Raamatun opetusten läpi ja Vanhan ja Uuden testamentin yhdistymistä yhdeksi sanomaksi.

Pyhän ehtoollisen asettaminen tapahtui pääsiäisaterian aikana. Jeesus kokosi opetuslapsensa pääsiäisaterialle. Hän mursi ja jakoi leivän, otti viinin ja antoi sen opetuslapsilleen. Aterialla tapahtui yllättävä muutos. Jeesus muutti juutalaisen pääsiäisaterian uuden liiton ateriaksi, joka tehtiin hänen, Jumalan uhrikaritsan veren kautta. Jeesus sanoi, että hän oli hartaasti halunnut viettää tätä juhlaa seuraajiensa kanssa.

Hebrean kielinen sana ”seder” merkitsee ”järjestystä”. Se viittaa perinteiseen juutalaisessa perheessä vietettyyn ateriaan, johon liittyy määrätyssä järjestyksessä raamatunlukua, rukousta, laulua ym. ja jolla symbolisella tavalla kerrotaan juutalaisten lähtö Egyptin orjuudesta.

Jeesus söi pääsiäisaterian opetuslastensa kanssa ennen kärsimystään ja kuolemaansa. Samalla tavalla alkuseurakunta vietti pääsiäistä vuoteen 325 asti, jolloin kuitenkin antisemitismi alkoi nostaa päätään ja Rooman kirkko halusi erottautua juutalaisvaikutuksesta. Nikean konsiilissa päätettiin ottaa käyttöön roomalainen pääsiäisen vietto, jota olemme viettäneet nyt jo 1700 vuotta. Apostolien teoista luemme, kuinka alkuseurakunta vietti pääsiäistä juuri niin kuin Jumala oli jo vanhan liiton aikana käskenyt.

Neljä tärkeää tekijää kuuluivat ensimmäisen pääsiäisen ateriaan: karitsa, happamaton leipä, katkerat yrtit, veren sively pihtipieliin. Seder-aterian symboliset ruokalajit kuvaavat Vanhan Testamentin kertomaa Israelin kansan orjuutta Egyptissä ja sieltä vapautumista. (2 Moos. 12, 13)

  • Lautasen keskellä on kuppi suolavettä, joka kuvaa orjuuden vaivoja ja kyyneleitä.
  • Kitkerät yrtit (mm. piparjuuri) muistuttavat Egyptissä vietetyn elämän katkeruudesta.images2
  • Lautasella on myös poltettu luu, joka kuvaa pääsiäislammasta.
  • Muita ruokalajeja ovat myös makea muurilaastia muistuttava massa, joka on vertauskuva raskaasta rakennustyöstä Egyptissä sekä kovaksi keitetty kananmuna, joka juutalaisuudessa surun vertauskuva.
  • Tietysti ateriaan sisältyy happamaton leipä eli ”matsa”, sillä Egyptistä lähtö tapahtui niin nopeasti, ettei taikinaa ehditty hapattamaan. Myös Jeesus viittasi pääsiäisateriaan sanoessaan, että vähäinen hapatus hapattaa koko taikinan. Silloin kysymys on itsekkäästä elämästä, jossa Jumalan tahdolle ei ole sijaa.

Afikoma-leivän jakamisessa ja piilottamisessa on hyvin syvällinen vertauskuva. Se viittaa suoraan Jeesukseen. Kolme matsaleipää kuvaa Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Perheen isä ottaa keskimmäisen leivän ja jakaa sen kahtia. Sitten hän ottaa siitä toisen puolen, käärii sen liinaan ja panee piiloon. Se on aivan kuin kuva Jeesuksesta, joka surmataan ja haudataan käärinliinoihin käärittynä.  


Lähetyskandidaattiperhe Leena ja Lauri Saarnin viimeisin kirje 2.3.2015 löytyy linkin takaa.


Tänäänkin Jeesus elää, Raamattu on totta ja rukous toimii!