yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Ja katso!

Oletko huomannut, että Raamattu käyttää hyvin usein sanontaa: ”...niin katso…” tai ”…ja katso…”.  Pelkästään Matteuksen evankeliumissa ilmaus löytyy 33/38 kirkkoraamatun käännöksestä 66 kertaa.
Ilmauksen avulla lukijaa pyydetään erityisesti kiinnittämään huomionsa sitä seuraavaan tekstiin ja sen sisältöön: Huomaa tämä, mieti sitä, älä kulje sen ohi.

Katso, mihin katsot

Mitä katson arkipäivässäni, mikä on tärkeää, huomaanko sen?
Näköaistin kautta saan tietoa kulloisestakin ympäristöstäni. Näen helposti asiat, jotka kiinnostavat minua, kun taas moni muu yksityiskohta jää täysin huomioimatta, näen, mutta en havaitse. Voin myös tietoisesti valita, mitä katselen ja mihin kiinnitän huomioni.
metsMetsän tervehdyttävistä vaikutuksista on viime vuosina julkaistu tutkimuksia ja uutisoitu myös meidän paikallislehdessämme. Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksissa on selvitetty, että jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa ja vaikuttaa jaksamiseen. Näiden tutkimusten mukaan metsä rauhoittaa ja laskee jopa verenpainetta. On myös käynyt selville, että metsän näkeminen pelkästään ikkunasta virkistää mieltä ja luontomaisemat käynnistävät aivoissa suotuisia vaikutuksia.  
Tässä kohtaa spontaanisti innostun, sillä tiedän, kuka on kaiken takana: itse Luoja, Kaikkivaltias!
 
Huolista ja murheistamme huolimatta, on siis aika nostaa katsetta, nauttia syksyisen maiseman energiasta ja antaa sen hoitaa mieltä ja sielua. Lehtipuiden vahvat oranssit ja punaiset värit tumman havumetsän rinnalla, harmaan eri sävyt sumuisessa maisemassa, keltaisten haavanlehtien kimaltelu märällä asfaltilla, kaikki tämä on tarjolla ja ihan ilmaiseksi.  Vähitellen syksy vaihtuu sateisen harmaaksi hämäräksi aamujen ja iltojen välillä, mutta silloin tällöin auringonsäteetkin siivilöityvät upeasti sumun ja usvan läpi. Väriloisto himmenee ja luonto rauhoittuu herätäkseen taas talven kirkkauteen. Ihmeellinen Luojan suunnitelma ja lahja meille!
 
syksy2
 
Fyysisen näköaistin lisäksi voimme ”hengen silmillä” katsella näkymättömiä asioita. Voin silloinkin valita, mitä katselen, mihin kiinnitän katseeni.   
Täyttävätkö ehkä ajallisen elämän huolet näkökenttäni?
Jeesus sanoo Matteuksen evankeliumissa: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! ” "Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää.”
 
Tai katselenko maailman pimeyttä, sotia, väkivaltaa, taloudellisia uhkia, ihmisten ahdistusta?
 Luukas (luku 21: 28 -30) kertoo meille Jeesuksen sanat: ”Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä."
"Katsokaa viikunapuuta, tai mitä puuta tahansa. Kun näette sen puhkeavan lehteen, te tiedätte ilman muuta, että kesä on jo lähellä. Samalla tavoin te nähdessänne tämän tapahtuvan tiedätte, että Jumalan valtakunta on lähellä.” Voit lukea Raamatustasi koko luvun, niin ymmärrät, mistä Jeesus puhuu.
 
Ja vielä yksi Jeesuksen lupaus omilleen Matteuksen tallettamana (Matt 28: 20): ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."