yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Jumala kutsuu ja lähettää

teksti ja kuvat Teijo Komulainen

Tikkakosken Helluntaiseurakunnassa vietettiin 21.11.2015 Lauri ja Leena Saarnin perheen lämminhenkistä lähtöjuhlaa lähetystyöhön Kambodžaan. Lähetysjuhlaan oli poikkeuksellisen huonosta kelistä huolimatta saapunut runsaasti uskonystäviä eri puolelta Suomea. Työnantajaseurakuntana toimii Kangasniemen helluntaiseurakunta ja muut lähettäjäseurakunnat ovat Enontekiön, Hyrynsalmen, Haminan ja Uudenkaupungin helluntaiseurakunnat. Näiden lisäksi on vielä yksityisistä ihmisistä koostuva kannatusrengas.                                                                                                       Tämä Kaakkois-Aasiassa sijaitseva 14 miljoonan asukkaan maa, Kambodža,  on edelleen yksi maailman köyhimmistä maista. Sen lähihistoria on synkkä: Vietnamin sodan aikaan sitä pommitettiin, 1970 kuningas syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa, muutaman vuoden päästä valtaan nousi Pol Potin johtamat Punaiset khmeerit, joiden toteuttamassa kansanmurhassa menehtyi yli miljoona ihmistä. 

Lauri ja Leena Saarni ovat uskovaisten kotien lapsia ja he saivat valmistua lähetystyöhön Keuruulla Iso Kirja- opiston lähetyslinjalta. Lähetyslinja toteutetaan yhdessä Iso Kirja-opiston ja Fida International ry:n kanssa. Opinto-ohjelmaan sisältyy mm. vieraisiin kulttuureihin ja uskontoihin, sekä lähetystyön eri toimintamuotoihin tutustumista. Opetuksessa annetaan hyviä ja monipuolisia valmiuksia lähetystyön käytännöllisiin tehtäviin. Laurilla on tästä jo henkilökohtaisia kokemuksia, sillä hän on ollut vuosia lähetyslapsena Thaimaassa, jossa hänen vanhempansa Merja ja Jarmo Saarni olivat lähetystyössä.

IMG 4743Lauri mainitsi omassa puheessaan, että heidän pitkäaikainen unelmansa on nyt täyttymässä ja he lähtevät liikkeelle luottavaisina siitä, että voivat turvata Herraan jatkossakin. He eivät vie sinne mitään valmiita toimintamalleja, vaan siellä eletään yhdessä sisarien ja veljien kanssa sitä uskonelämää, jossa Herra on lähellä. Hänen ohjenuoranaan on apostoli Paavalin tapa tehdä lähetystyötä. Paavalihan toteutti kutsumustaan lähetyskentillä tekemällä tiimityötä aina muiden uskovien kanssa. Paavali kirjoittaa korinttolaisille: Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. Ja monissa muissa kirjeissään Paavali ikävöi tapaamiaan työtovereita ja kertoo oman menestymisensä salaisuudeksi kanssamatkaajien rukoukset hänen puolestaan.

Leena puolestaan korosti sitä aikaa, jolloin he ovat saaneet kasvaa kotiseurakunnassa lähimmäisen rakkauden ilmapiirissä. Juuri ne ”arjen sankarit”, jotka ovat jakaneet Saarnin perheen ilot ja riemut, kivut ja tuskat, ovat luoneet sen pohjan, josta he nyt koko perheenä ponnistavat eteenpäin. Laurin ja Leenan puheenvuorojen jälkeen saimme kuulla Vilman, Väinön ja Viljon elävän ja voimallisen laulun, jonka aikana tuli täysin selväksi, että lähdössä ollaan. Laurin ja Leenan vanhemmat johdattivat yhdessä paikallis- ja lähettäjäseurakuntien työntekijöiden ja vanhinten kanssa lähtijöiden siunaukseen, jossa saimme kokea, että Herra on lähellä.

IMG 4749Tämän jälkeen siirryimme kahvipöytään, jossa saimme täytekakkukahvien äärellä kuulla hyviä ja siunaavia evästyksiä lähtijöiden lähipiiriltä. Molemmat Laurin ja Leenan vanhemmat ovat Jumalan valtakunnan työntekijöitä ja heille omien lapsien lähteminen lähetyskentälle on suuri ilo ja siunaus.

Myös lähettäjäseurakuntien edustajat käyttivät rohkaisevia ja kannustavia puheenvuoroja. Meidän pastorimme muisteli sitä aikaa, jolloin näky odotti aikaansa, eli lähettäjärenkaan kokoaminen oli pysähtynyt. Siinä koeteltiin Saarnin perheen kutsumuksen perusteista, mutta lopulta kävi niin kuin muinoin profeetta Habakukille, että näky ei pettänyt, vaan se riensi määränpäähänsä ja lähettäjät löytyivät. Kaikkein koskettavimmat puheenvuorot tuli niiltä uskonystäviltä, joiden kanssa oli kuljettu kyynelten poluilla ja huokausten silloilla.

Otetaan tämä maa ja lähettimme jokapäiväisen rukouksen kohteeksi. Saarnien näkynä on lapsi- ja nuorisotyö. Siinä maassa sille on tilaus, sillä edellä mainittujen asioiden vuoksi vanhoja ihmisiä siellä ei juuri ole. Saarnin perhe nousee sinivalkoisille siiville 14.12.2014 Helsinki- Vantaan lentokentältä. ”Kaukaiset merensaaret” odottaa heidän opetustaan, samoin suomalaiset lähetit heidän työyhteyttään.