yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

015Valkoisen joulun odotuksessa

Netissä törmää mielenkiintoisiinkin teksteihin. Päädyin eräänä päivänä lukemaan Stephen Altroggen blogia: "Jesus is for People who Hate Christmas" Itse asiassa koen osittain sielunveljeyttä kyseisen kirjoittajan kanssa. En oikein saa itseäni mukaan tähän nykyiseen jouluteemaan. Olemme luoneet joulusta ihan omanlaisen tuotteen. Toisaalta kimaltelevaa valoa, kauniita asetelmia ja koristelua, runsain määrin lahjoja, tonttulauluja, ostosvimmaa ja tietysti oikein hyvää ruokaa enemmän kuin jaksaisi syödäkään. Toisaalta lempeää musiikkia, kynttilöiden loistetta, illan hämyä, hartauttakin. Valkoista joulua. Tässäkö on Jumalan alkuperäinen sanoma ja tarkoitus ihmisille?

Vaikka koristelemme joulumme kuinka kauniiksi tahansa, vaikka nautiskelemme kauniista musiikista, herkullisesta ruoasta ja ylenpalttisista lahjoista,  vaikka kaunis lumivaippa peittää maan ja metsät, kaikki ei kuitenkaan ole kunnossa. Niin moni asia on edelleenkin hajalla, moni sairastaa ja kärsii, yksinäisyys ahdistaa, riidat repivät, pahan valta ei olekaan murrettu. Vai onko?
Altrogge kuvailee asiaa näin: "Kun kuusesta on kynttilät sammutettu, lahjapaperit on pantu roskiin, musiikki on hiljentynyt ja herkut loppuneet, kaikki ongelmat ovat edelleen jäljellä. Luulenpa, että eräs syy, miksi hehkutamme joulua niin kovasti, on että se auttaa meitä unohtamaan ongelmamme. Muutaman, lyhyen päivän ajan kaikki näyttäisi olevan niin kuin pitää. Kaipaamme valkoista joulua siksi, että se peittää alleen kaiken mudan ja sotkun."
 
Raamattu kertoo meille yksinkertaisen joulun alkuperäisen sanoman eli sen, miksi Jeesus syntyi ihmiseksi. Joh 3: 16, 17 "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen." Jumala syntyi ihmiseksi ihmisten pahuuden vuoksi, sovittamaan sen, korjaamaan rikki menneet asiat, parantamaan haavat. Jumala nousi taisteluun pahuuden valtaa vastaan pienen vastasyntyneen hahmossa.  1 Joh. 3:8 "Juuri sitä varten Jumalan Poika tuli maailmaan, että hän tekisi tyhjäksi Paholaisen teot."
 
Jouluevankeliumi julistaa sinulle ja minulle tänään: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa."
Maria ja Joosef saivat kumpikin erikseen ohjeen jo edeltäkäsin, ennen lapsensa syntymää:" ...sinun on annettava hänelle nimi Jeesus". Jeesus-nimi merkitsee ’Herra on apu, Herra pelastaa’. Nimeä käytettiin Jeesuksesta jo hänen syntyessään.
Nyt enkelit antavat paimenille tiedoksi hänen arvonimensä: "...Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa."
Vapahtaja (lat. Salvator) on yksi Jeesuksen arvonimistä, joka viittaa syntien sovitukseen. Jeesuksen sovituskuolema vapauttaa kaikki ihmiset pahan vallasta ja siirtää heidät Jumalan valtakunnan vapauteen.
Kristus on Jeesuksen arvonimi. Kreikan sana Khristos on käännös heprealaisesta sanasta mashiah, suomeksi Messias. Kristus ja Messias ovat siis käytännössä samaa tarkoittavia. Kummankin sanan merkitys on ”se, joka on voideltu”. Tämä viittaa alunperin Israelin kuninkaaseen, joka asetettiin virkaansa voitelemalla.
 
Jeesus on vastaus, vastaus jo nyt!  Kutsu Jeesus elämääsi, ota Hänet vastaan Vapahtajana, Kristuksena, Herrana, niin saat kokea, kuinka pahan valta murtuu. Hän on Rauhan ruhtinas. Ongelmien puristuksessa saat sisimpääsi rauhan, joka kestää. Ja pian koittaa sekin päivä, jolloin Hän on kaiken Herra ja kuningas näkyvällä tavalla.