yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Aijalainen KurtAntaessaan Saa!

Joh 20: 19 – 20  "Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana juutalaisten pelosta. Silloin Jeesus tuli, astui heidän keskelleen ja sanoi: "Rauha teille!" 20. Sen sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Opetuslapset iloitsivat, kun he näkivät Herran. 21. Jeesus sanoi heille taas: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin minäkin lähetän teidät."
Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen yläsalissa. Kun Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen Hän sanoi:” Rauha teille!” Hän ei peitellyt haavojaan, vaan näytti heille kätensä ja kylkensä. Sinunkaan ei tarvitse peitellä haavojasi, elämän tai kanssamatkaajien lyömiä, saat tulla sellaisenaan ja sinä kelpaat palvelemaan.

Matteuksen evankeliumin alussa on autuaaksijulistamiset, jotka liittyvät vuorisaarnaan. On väitetty vuorisaarnan vaikenevan ihmisen kelpaamattomuudesta noudattaa Jumalan tahtoa, mutta tämä ei ole totta. 
Matt 5: 3  ”Autuaita ovat hengellisesti köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta".
Vuorisaarna alkaa hengellisen köyhyyden ahtaasta ovesta. Tuskinpa meistä kukaan haluaisi olla köyhä missään muodossa, on se sitten taloudellista tai henkistä laatua. Jokainen haluaisi olla tiedosta rikas, väkevä ja palava hengessä, joka osaa ja kykenee vastaamaan erilaisiin tarpeisiin. Tässä kyseisessä Raamatun paikassa Jeesus sanoo hengellisesti köyhien saavan omakseen taivasten valtakunnan. Opetuslapset kysyivät kerran miten ja milloin taivasten valtakunta tulee? Jeesus vastasi heille; ”taivasten valtakunta ei tule nähtävällä tavalla vaan se on sisällisesti teissä (teidän keskellänne)". 
Tuossa kohdassa, kun puhutaan köyhästä niin tarkoitettiin keppikerjäläistä, joka ei omistanut muuta kuin ryysyt yllään ja mahdollisesti ryhmysauvan yksityisyytensä ja henkensä puolustamiseksi. Kerjäläinen oli täysin kanssamatkaajiensa laupeuden ja hyväntahtoisuuden varassa. Ruokansa hän sai täysin toisten ihmisten laupeudesta, kerjäämällä sen. Jos päivittäistä leipäpalaa tai muuta ruokaa ei tullut, niin oli todellinen hätä kyseessä. Ei ollut sukanvarsirahastoja, ei pankkitiliä pahan päivän varalle. Jumala haluaa tänäänkin meidän olevan Hänestä riippuvaisia. Hän haluaa antaa jos vain pyydämme. Haluammeko olla Hänestä riippuvaisia, vai tyydymmekö omiin eväisiin ja omaan osaamiseen tai pystymiseen. Hengellisen elämän nälän ja janon tyydyttää vain Jeesus, ei omat luulot tai yritykset hyvin eletystä elämästä. Iankaikkinen elämä saadaan armosta ilman ansioita Jeesuksen tähden. Jeesus on täyttänyt kaiken, mitä siihen tarvitaan jokaisen kohdalla, joka Hänet, Jeesuksen vastaanottaa elämänsä Herraksi. Siihen ei tarvitse, eikä voi mitään lisätä, se on vastaanotettava sellaisenaan, rahatta, hinnatta, imaiseksi. Matt 5:3 mainittu sana autuas (makarios) ilmaisee sellaista iloa, joka on puhdasta ja aitoa, täydellisesti riippumatonta ympärillä olevista vaihtelevista olosuhteista. Kannattaa panna merkille, että ensimmäiset autuaaksijulistukset koskevat jotakin, jota ihmisellä ei ole. Tämä asenne, että me olemme tyhjiä Jumalan edessä, on kaiken hengellisen siunauksen edellytys. Ensimmäinen ja viimeinen autuaaksijulistus lupaavat samanlaisen palkinnon - taivasten valtakunnan.

Seuraavassa jakeessa Matt 5:4: "Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen." Toinen autuaaksijulistus liittyy luontevasti yhteen ensimmäisen kanssa. Se tarkoittaa mm. sitä murhetta, jota ihminen tuntee havaitessaan hengellisen köyhyytensä. Tässä käytetty kreikan kielen sana "pentheè" on yksi voimakkaimmista surun ilmaisuista, murhe, joka valtaa niin täysin ihmisen, että sitä ei voi kätkeä (Trench). Ilmaisua käytettiin esimerkiksi kuoleman aiheuttamien menetysten suremisesta. Septuagintassa sitä käytetään mm. 1 Moos 37:34 "...ja suri poikaansa pitkät ajat".

Seuraavassa jakeessa Matt 5:5 "Autuaita ovat hiljaiset, sillä he saavat maan periä". Hiljainen jättää asiansa Jumalalle ottamatta sitä omiin käsiinsä. Ihminen alistuu kärsivällisesti kestämään vääryyttä. Hiljaiset, sävyisät ihmiset kärsivät vääryyttä katkeroitumatta. He hillitsevät itsensä eikä heitä voida kiihottaa tai ärsyttää (Tiit 3:1-7).

Lähestymme pääsiäistä, yhtä kristikunnan suurimpaa juhlapyhää. Gogatan kummulla sen keskimmäisellä ristillä kaikki täytettiin jokaisen edestä, jolle Jumalan aikaansaama sovitus ja lunastus kelpaa.  Kolmantena päivänä Jeesus nousi kuolleista ja istuu Isän Jumalan oikealla puolella rukoillen sinun ja minun edestä. Kuolema on voitettu, Jeesus elää, hauta on tyhjä. Antaessasi elämäsi Jeesukselle saat iankaikkisen elämän rahatta hinnatta ilmaiseksi.  
Siunattua kevään jatkoa pääsiäisen ihmeestä iloiten.
Uudenkaupungin Helluntaiseurakunnan pastori Kurt Äijäläinen