yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Paimenen sana, huhtikuu 2012. Katso Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.

huhtikuu2012Pääsiäislampaan uhraaminen on yksi tärkeimpiä tapahtumia Israelin kansan historiassa Egyptistä lähdön yhteydessä.

Jumala oli lähettänyt Mooseksen ja Aaronin välityksellä Egyptiin 10 vitsausta. Tuohon kaikkeen kului aikaa miltei yksi vuosi ja faaraon sydän vain kovettui. Viimeisenä vitsauksena Jumala ilmoitti Mooseksen ja Aaronin kautta esikoisten kuolevan. Niin olisi tapahtunut israelilaisillekin (heprealaisille), jos eivät olisi teurastaneet pääsiäislammasta, jonka sivelty veri pihtipielissä pelasti heidät. Heb 9:28, Jes 53:6, Jh 19:14, 1Kor 5:7 

Karitsan virheettömyys ei pelastanut israelilaisia. Heb 9:22, 1Joh 1:7, Ilm 1:5 Kristuksen synnitön elämä ei pelasta meitä, vaan Hänen ristinkuolemansa, Hänen aikaansaamansa sovituksen vastaanottaminen. Ei riitä, että karitsa teurastetaan. Veri on riittävä, muttei tehokas, ellei sitä käytetty. Jokaisen israelilaisen täytyi henkilökohtaisesti käyttää verta oman perhekuntansa hyväksi sivelemällä karitsan verellä oven päällinen ja molemmat pihtipielet.
Mitä sinä olet tehnyt verellä, Golgatalla kuolleen pääsiäslampaamme verellä? 2Moos 12:22, Jh 1:12? Katkera yrtti – tavallinen ruohokasvi, jonka jokainen voi hankkia = uskon esikuva. Veri pihtipielissä pelasti. Merkityksellistä ei ollut se mitä israelilaiset siitä ajattelivat, vaan se, mitä he sillä tekivät. ”Kun Minä näen veren, niin Minä menen teidän ohitsenne”. Eivät tunteet – ihmisen arvollisuus, vaan veri, pelasti Israelilaiset. Heb 9:22. Kun veri oli vuodatettu ja sivelty pihtipieliin, kansaa kehotettiin syömään karitsa. Näin pitää meidänkin tehdä.
Ensin pelastus, sitten ravinto – yhteys toisten kanssa, palvonta, vaellus ja palveleminen. Syöminen ei pelastanut Israelilaisia; ensin veri oven pihtipieliin, sitten ravinto teki pelastumisen mahdolliseksi. Jh 6: 54-58 Minun lihani on totinen ruoka.

Ps 139:23, 24 ”Tutki minua..., jos minun tieni on vaivaan vievä”.
Hapatus on aina synnin esikuva. Mt 16:6. Fariseusten hapatus, eli uskonnollisuus ilman henkilökohtaista uskoa Jeesukseen on turha. 1 Kor 5:7, ”Peratkaa pois vanha hapatus…” eli omat teot. Elämästämme täytyy poistaa epävanhurskauden hapatus, jos aiomme syödä Jumalan kanssa.
Katkerat yrtit, muistutus kärsimyksestä, Kristus joi katkeran maljan meidän puolestamme. Heb 12:11 ”Mikään kuritus ei tosin sillä kertaa näytä olevan iloksi, vaan murheeksi. Mutta jälkeenpäin se antaa vanhurskauden rauhanhedelmän niille, jotka sen kautta ovat harjoitetut”.
Karitsaa ei syöty raakana, vaan paistettuna tulessa kypsennettynä. Mitään ei saanut jättää jäljelle – se syötiin kiireesti.
Ps 34:21, Jh 19:36, Kristuksen ruumista runneltiin, muttei yhtäkään luuta murrettu. Oli näet tapana rikkoa ristiin naulittujen sääriluut. Riippuessaan ristillä ei sen jälkeen voinut kohottautua, vaan kuoli tukehtumalla hyvin tuskallisen kuoleman. Israelilaisille puuhun ripustamalla kuoleminen oli Jumalan kirouksen alla kuolemista vailla toivoa. Israelilaiset söivät ruuan seisaaltaan, kiiruusti – tietämättä minne menevät. Kaikki esivalmistelut oli matkaa varten tehty. Mitä vastakohtia sinä yönä olikaan: Israelilaisten kodeissa hiljainen juhla rauhallisesti – kauhea suru egyptiläisillä kodeissaan, kaikki esikoiset, niin ihmisten kuin karjankin, olivat kuolleet.

Matkaan lähtö, pääsiäinen, sinetöi israelilaiset. Lähtö verellä merkittyjen pihtipielien kautta, Jumalan johdattamina meren poikki, pois orjuudesta, kohti luvattua maata, erotettuina Jumalalle. Jumala johti heidät ulos orjuudesta ja sulki oven, palautti vedet meressä heidän jälkeensä.
2 Moos 13:8, Egypti on maailman esikuva – milloin sinä lähdit Egyptistä?  Meille tämän ajan ihmisille lähtö maailmasta ja erottautuminen Jumalalle on Jeesuksen vastaanottaminen, uskovana itsensä kastattaminen ja seurakuntaan liittyminen. Se on tie jolla erottaudumme Jumalalle.

Katso Jumalan Karitsa on pois ottanut sinunkin syntisi. Tänä pääsiäisenä hauta on tyhjä, Jeesus on ylösnoussut ja istuu Isän oikealla puolella, HÄN ELÄÄ, Hän tulee takaisin ja sitä me odotamme. Jeesus on Herra, katso kuinka suuri Hän on!
Siunausta jokaiselle joka uskoo.

Uudenkaupungin Helluntaiseurakunnan pastori Kurt Äijäläinen