yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

 

Kirjoitettu on

2 Tim 3: 16 Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään.
Room 15: 4  Kaikki, mitä pyhät kirjoitukset sisältävät, on kirjoitettu meille opiksi, jotta saisimme siitä kestävyyttä, lohtua ja toivoa. 
 
Ihmiskunnan vanhimmat kirjoitusjärjestelmät kehittyivät 3000-luvun loppupuolella ennen ajanlaskumme alkua eli n. 5000 vuotta sitten. Kirjoittaminen ja asioiden muistiin merkitseminen on ollut myös Jumalan tapa. Hän on halunnut, että asioista säilyy tarkka tieto, että niihin voidaan palata ja niitten avulla ymmärtää menneisyyttä, nykyisyyttä  ja tulevaisuutta. Jumala valitsi Raamatun kirjojen kirjoittajiksi erilaisia ihmisiä, mutta kaikki tekstit ovat kuitenkin tärkeitä ja Jumala on tarkoittanut ne meidän luettavaksemme. Jos Jumala on näin suunnitellut, kannattaisiko niihin siis tutustua.
 
Raamattufaktaa                         

raamattu(Lähde: Wikipedia) Kristinuskon näkemyksen mukaan Raamattu on Jumalan ilmoitusta ja sisältää sanoman, jonka Jumala haluaa kertoa ihmiskunnalle. Jumala haluaa ilmoittaa ihmiselle itsensä ja tiettyjä asioita maailman, Israelin ja muiden kansojen historiasta, ihmisen syntisyydestä, sekä pelastuksesta Jeesuksen kautta. Pelastus on tie pois kadotuksesta yhteyteen Jumalan kanssa.

Tämän vuoksi Raamatusta käytetään kristinuskossa myös nimitystä ”Jumalan sana” – se kuvaa ajatusta siitä, että Jumala on inspiroinut Raamatun eri kirjojen kirjoittajia heidän kirjoitustyössään. Tällöin voidaan puhua joko sanainspiraatiosta, jolloin Jumala on ohjannut kirjoittajien työtä yksittäisiä sanavalintoja myöten, tai asiainspiraatiosta, jolloin Jumala on vain ilmoittanut asiat, joista tulee kirjoittaa.

Raamattu on jaettu kahteen osaan, Vanhaan ja Uuteen testamenttiin. Testamentti on sanana hieman harhaanjohtava – testamentilla tarkoitetaan tässä tapauksessa ”liittoa”, sitovaa sopimusta ja molemminpuolista sidettä, joka on vahvistettu veren vuodatuksella.

(Lähde evl.fi )  Raamatun Vanha testamentti on täynnä historiaa, elämänviisautta ja opetuksia. Vanhan testamentin 39 kirjaa on kirjoitettu hepreaksi. Suurin osa Vanhassa testamentissa kerrotuista tapahtumista sijoittuu suunnilleen vuosiin 1300-300 ennen Jeesuksen syntymää. 

Uusi testamentti kertoo Jeesuksesta ja kirkon alkutaipaleesta, Uuden testamentin kirjoja on 27. Ne ovat syntyneet noin sadan vuoden aikana Jeesuksen elämän ja ylösnousemuksen jälkeen. Kreikaksi kirjoitettu Uusi testamentti kertoo Jeesuksesta ja kristillisen seurakunnan alkuvaiheista.

 

Jumala itse kirjoittaa
Raamatussa kerrotaan myös tilanteesta, jossa Jumala itse kirjoitti kivitauluihin Israelin kansalle elämän ohjeet.  Suututtuaan kansan käyttäytymisestä Mooses (1200-luvulla eea) kuitenkin rikkoi nuo kivitaulut. Jumala saneli käskyt uudelleen Moosekselle, joka sitten kirjoitti ne tekemiinsä kivitauluihin. 

Kirjoittamisesta ja muistiin merkitsemisestä puhutaan Raamatussa aivan sen viimeiseen kirjaan asti. Siellä kerrotaan myös kirjoista, joiden avautuminen odottaa meitä vasta viimeisellä tuomiolla.  Ilmestyskirja (luku 20) kertoo: ”Näin myös kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä. Kirjat avattiin, avattiin myös elämän kirja, ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli merkitty, kukin tekojensa mukaan.” Näihin kirjoihin vain Jumala itse on kirjoittanut.

Siellä (Ilm. 2:17) kerrotaan myös kiveen kirjoitetusta uudesta nimestä, jonka saamme iankaikkisuudessa: "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja". Jumala on sen sinua ja minua varten kirjoittanut!

014
Luetko sinä Raamattua? Tiedätkö, mitä sinne on kirjoitettu?
Liian usein vain luulemme tietävämme ja voimme lainata raamatunlauseita sopivista kohdista, mutta aina ne eivät osukaan oikeaan. Raamattua voi tuntea vain, jos lukee sitä kokonaisuudessaan. Raamattu on erilainen kirja kuin mikään muu teksti. Sitä voi lukea aina uudelleen ja uudelleen, ja jokaisella lukukerralla siitä löytyy jotain uutta, jota aiemmin ei ole tullut ajatelleeksi. Se on myös elävää sanaa, se tunkee sydämesi sopukoihin ja puhuttelee, jos annat sille mahdollisuuden.

Monet Raamatun opettajat suosittelevat lukemaan Raamattua kirja kerrallaan tai ainakin järjestyksessä niin, että jatkaessasi lukemista muistat, mistä edellisissä luvuissa on ollut puhe, missä tilanteessa se on kerrottu. Eihän mitään muutakaan kirjaa lueta niin, että otetaan joku sivu tai pari lausetta sieltä täältä. Sillä tavalla koko sanoma tai sisältö ei voi avautua. Tunnettu Raamatun opettaja David Pawson vertasi tällaista lukutapaa uskomukseen: ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla” eli ”kun luet pari jaetta Raamattua päivittäin, pidät paholaisen kaukana”. Ei se sinänsä ole paha tapa, mutta ei se myöskään ole koko totuus.

Apua puolustukseen
Jeesus tunsi kirjoitukset, sen Jumalan sanoman, joka siihen mennessä oli kirjoitettu. Hän ei halveksinut sitä, vaan vetosi siihen toistuvasti. Taistelussaan Paholaista vastaan Jeesus puolustautui vetoamalla sanaan: "Kirjoitettu on!"

Kannattaisiko sinun ja minunkin tuntea sanaa, niin että kiusausten ja koettelemusten tullessa voimme puolustautua sen avulla. Emme usko kaikkea, mitä mieleen tulee, emme jokaista ajatusta, joka oman mielemme sopukoista tai jonkun toisen tarjoilemana näyttäisi olevan houkuttelevaa. Noissa hetkissä on tärkeää muistaa, mitä on kirjoitettu, mitä Jumala sanoo asiasta. Vain siitä kiinni pitäen saamme avun ja pääsemme vapaaksi.

Uusi alku
Kannattaisiko nyt aloittaa uusi hyvä tapa? Ottaa Raamattu esiin ja alkaa sen säännöllinen lukeminen, järjestyksessä, luku ja kirja kerrallaan. Parempaa tapaa en omassa elämässäni voi ylläpitää ja parempaa tapaa en jälkipolville voi suositella.

Ei ole väliä, montako kertaa olen lukenut Raamatun läpi, ei ole väliä, luenko sitä aamulla tai päivällä tai illalla. Joku säännöllinen hetki ja oma paikka sille varmasti elämässä löytyy. Ja vaikka se ei alussa tai välillä tuntuisikaan maistuvan, lukeminen kuitenkin ajan oloon palkitsee mahtavasti.  Otetaan siis Raamattu esille vaikka keittiön pöydän kulmalle, makuuhuoneen yöpöydälle tai olohuoneen sohvan nurkkaan. Avataan se päivittäin ja kuunnellaan, mitä Jumala haluaa meille puhua.