yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Veren merkki

itkumuuria
 
Jotenkin on alkanut tuntua siltä, että pääsiäisen sanoma on nykyihmiselle aika vaikea pala. On vaikea ymmärtää tämä veren merkitys, eikä ole mukavaa paneutua siihen kärsimysnäytelmään, jonka vuoksi me kristityt pääsiäistä vietämme. Tilalle on pakko ottaa kaikenlaista muuta rekvisiittaa, pupuja, tipuja, noitia ja peikkoja.
Alunperin pääsiäinen (pesah tai pesach) on juutalainen juhla. Silloin muistellaan exodusta, israelilaisten vapautumista Egyptin orjuudesta. Nimi pesah tulee hepreankielisestä sanasta, joka merkitsee "kulkea ohi". Se viittaa viimeiseen vitsaukseen, jolla Jumala koetteli egyptiläisiä, koska he eivät suostuneet päästämään israelilaisia vapaiksi.
Heprealaiskirjeessä kerrataan lyhyesti, mitä tapahtui ja mihin pääsiäisen vietto pohjautuu.
Hepr 11: 27 Uskonsa tähden Mooses lähti Egyptistä kuninkaan vihaa pelkäämättä ja pysyi lujana, kuten pysyy se joka ikään kuin näkee Näkymättömän. 28 Koska hän uskoi, hän pani toimeen pääsiäisen vieton ja veren sivelyn, ettei esikoisten surmaaja koskisi israelilaisten lapsiin.
Ja 2 Moos 12: 13 kertoo: ”Sinä yönä minä kuljen läpi Egyptin ja surmaan Egyptin jokaisen esikoisen, niin ihmisten kuin eläintenkin. Minä, Herra, annan tuomioni kohdata kaikkia Egyptin jumalia. 13 Ja veri olkoon niiden talojen merkkinä, joissa te olette, sillä kun minä näen veren, menen ohitsenne.* Minä kuritan vain egyptiläisiä, eikä tämä vitsaus satu teihin.”
Jumala antoi Moosekselle yksityiskohtaiset ohjeet, mitä pitää tehdä. Mooses välitti tarkasti nämä ohjeet koko sen aikaiselle Israelin kansalle. Ja kansa otti sanat todesta. Jokainen perhe otti karitsan, teurasti sen, siveli ovenpielet verellä ja sulkeutui sisälle odottamaan. Ohjeiden tarkka noudattaminen kannatti, sillä Jumalan lähettämä esikoisten surmaaja ei tullut yhteenkään taloon, missä veren merkki oli näkyvissä.
Siitä lähtien vuosituhansien ajan ovat juutalaiset Jumalan ohjeiden mukaan viettäneet pääsiäistä orjuudesta vapautumisensa muistoksi. Se oli kuitenkin esikuva siitä vapautuksesta, minkä Jumala oli koko ihmiskunnalle suunnitellut.
 
kukatPääsiäinen sai uuden merkityksen, kun Jumala lähetti oman poikansa maailmaan vapauttamaan ihmiset sielunvihollisen vallasta. Jeesuksesta tuli nyt uhrikaritsa, veren merkki, joka pelastaa. Kyse on edelleenkin hyvän ja pahan taistelusta. Jumala haluaa päästää ihmiset vapaaksi siitä pahan vallan orjuudesta, joka pitää kiinni, eikä haluaisi päästää irti aivan kuin Egyptin faarao. Vasta veren merkki riittää antamaan vapauden.
Juutalaisen pääsiäisen aikaan vangittiin syytön ja synnitön Jeesus, Jumalan poika. Häntä ruoskittiin ja pilkattiin ja sitten tuomittiin ristiinnaulittavaksi. Ristillä Hän kuoli pahantekijöiden rinnalla, Hänet haudattiin ja Hän astui Tuonelaan. Pimeyden vallat riemuitsivat ja luulivat saaneensa voiton: ihmiset pysyisivät edelleen sielunvihollisen vallassa tekemässä hänen tekojaan. Kenelläkään ei olisi mahdollisuutta päästä tästä vapaaksi. Olisiko tässä pahuuden ja pimeyden valtojen riemussa jokin esikuva sille vimmalle, jolla nyt kaikenlaiset noidat ja menninkäiset alkavat yhä vahvemmin täyttää ajatuksemme pääsiäisestä.
 
Mutta tämä ensimmäisen pääsiäisen pimeyden valtojen riemu oli ennenaikaista. Jeesus nousi haudasta voittajana, Hän sai täyden voiton KAIKESTA pahuuden, pimeyden ja kuoleman vallasta. Hän myös osti kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan kaikki ihmiset vapaaksi. Enää ei tarvitse kulkea synnin orjuudessa ja pahan talutusnuorassa.
Tässä on ainoastaan yksi mutta. Jokaisen täytyy itse omalla kohdallaan uskoa tämä sana ja noudattaa sitä. Ei riitä, että tiedät nämä Jumalan ohjeet, niitä pitää myös noudattaa. Vihollisen valta on murrettu vasta kun ihminen vetoaa Jeesuksen uhriin ja ristillä vuodatettuun vereen. Olet vapaa ja täydellisessä turvassa vasta, kun itse menet sen oven sisäpuolelle, jossa ulkopuolella näkyy Jeesuksen veren merkki. Raamattu sanoo:"Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi."
 narsissit