yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Erilaista elämää

tieta2Keväisessä luonnossa elämä tunkeutuu esiin kaikessa monimuotoisuudessaan. Mustikkametsien varvut jo lupaavasti vihertävät, lintujen äänet täyttävät ilman ja auringonpaisteisella rinteellä muurahaiskeoissa on täysi vauhti päällä. Harmaiden ja kuolleen oloisten puiden tai pusikkojen sisälläkin elämä pursuaa voimalla, vaikka sitä ei vielä päältä katsoen huomaakaan.
jakala2Kuinka monenlaista ja ihmeellistä elämää luonnossa löytyykään. On etuoikeutettua päästä muutamalla askeleella katselemaan aina erilaista ja uusiutuvaa luontoa. Puiden oksiston kiemurat ja kaarteet, pienten jäkälien ja sammalten uskomaton kauneus, meri, kivet, sumu, aurinko, sade, polunvarren varvikot ja värien harmonia, kaiken sen katseleminen hoitaa sisintä.
Hyvin hoidetut ja täsmällisesti sommitellut puutarhat ovat monille kauneuden lähde, mutta itse ihastelen juuri vapaasti rönsyilevää luontoa. Jumala loi jokaisen kasvin omaa tarkoitustaan varten, jokaisen eläimen oman lajinsa mukaan.
 
Entäs sitten me ihmiset? Saammeko me kasvaa vapaasti, levittää oksamme ja avata silmumme omaan tahtiimme? Onko meillä lupa olla sen värisiä kuin olemme? Saammeko tyytyä olemaan pienen pieniä tai kurottamaan latvamme kohti korkeutta?
Jumala on luonut meidät ihmisetkin jokaisen erilaiseksi. Hän antoi kyllä käyttöohjeen ihmiselle, kymmenen käskyä, jotka suojaavat elämäämme. Raamatun ohjeiden mukaan eläminen ei kuitenkaan aseta meidän persoonallisuuttamme muottiin tai puristukseen tai edellytä muuttumista ihmisten asettamien mallien mukaiseksi. Kenenkään Jeesukseen uskovankaan ei tarvitse olla sen hillitympi tai sen repäisevämpi kuin oikeasti on. Jokaisella on oma ainutkertainen elämä, oma persoonallisuus, jonka kautta Jumalan ääretön luomisvoima ja rikkaus tulee näkyviin, jokaisessa omalla tavallaan. Kukin meistä parhaimmillaankin voi antaa vain kalpean aavistuksen siitä, millainen ihmeellinen Jumala meillä on. Mutta erilaisuuden rikkaus onkin juuri siinä, yhdessä erilaisina meissä voi näkyä Jumalan kuva. Elämä.
 
Luonnossa näkyy selvästi myös kuoleman vaikutus. Syksyllä kukoistus ja vehreys väistyy kylmyyden tullen. Siemen peittyy multaan, josta se taas kevään tullen nousee voimalliseen kasvuun. Myös Jumalan elämä meissä ihmisissä säilyy, vaikka ruumiimme kuolee. Henki palaa Jumalan luo, joka sen on antanutkin. Se ei kuole.

Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: "Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut. Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko sen?"

juuret2