yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

Odotusta

Ilmassa on taas monenlaista odotusta.

WP 20161107 064
 
Joku odottaa lomaa, vapaa-aikaa perheen ja sukulaisten kanssa. Toiselle joulun odotus liittyy hyvään ruokaan ja herkutteluun, moni taas odottaa innolla sitä, että saa sisustaa kotia jouluiseen asuun, laittaa jouluvalaistusta, sytyttää kynttilöitä (tai on jo sen tehnyt!). Lasten odotukset keskittyvät lahjatoiveisiin: saisinpa sieltä paketista juuri sen oikean lahjan! Joidenkin mielissä joulun odotuksessa parasta ovat kauniit joululaulut, harras tunnelma. Ehkä useimmilla meillä joulun odotukseen liittyy tätä kaikkea, mistä vuosien saatossa olemme oppineet joulumme rakentamaan.
 
Odottaminen on toki muulloinkin elämässä tuttua, vaikka se ei aina taida kovin mieluista meille ollakaan. Usein haluaisimme muutoksen tai uuden asian tapahtuvan heti. Jokaisen lapsen äiti tietää, että uuden elämän syntymää saa odottaa tuskastuttavan kauan. Odotusaikaa kuitenkin tarvitaan itse odottajan vuoksi, on aikaa kasvaa vanhemmuuteen ja valmistaa tilaa uudelle perheenjäsenelle.
On myös aivan eri asia odottaa jotakin hyvää ja mieluista kuin pelätä tuomiota tai huonoja uutisia.
 
Mitä Raamattu puhuu odottamisesta?
Ennen Jeesuksen syntymää oli Israelin kansalla pitkään ollut pimeää ja ahdistavaa. Jumala ei puhunut, kansa oli vieraan vallan alaisuudessa. Maan hiljaisten joukossa oli kuitenkin niitä, jotka odottivat Jumalaa, hänen valtakuntansa ilmestymistä ja Israelin kansalle lohdutusta. He tiesivät kirjoituksia tutkittuaan, että Jumala oli sen luvannut, he odottivat toivossa ja luottavaisina. Ja nämä odottajat tunnistivat Jumalan vastauksen, kun se oli käsillä. Jeesuksen äiti Maria puhkeaa ylistykseen:..” Hän on pitänyt huolen palvelijastaan Israelista, hän on muistanut kansaansa ja osoittanut laupeutensa”. Johannes Kastajan isä Sakarias tekee samoin. ”Ylistetty olkoon Herra, Israelin Jumala! Armossaan hän on katsonut kansansa puoleen ja valmistanut sille lunastuksen.”
Raamattu kertoo myös Simeonista, jolle Pyhä Henki oli ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun ja vanha naisprofeetta Hanna ylisti Jumalaa ja puhui lapsesta kaikille, jotka odottivat Jerusalemin lunastusta.
 
Odottaminen palkittiin Israelin kansan ja sen kautta kaikkien maailman kansojen kohdalla.
Toimiiko sama pienen ihmisen omissa asioissa? Mitä tehdä, kun vaikeudet ovat vastassa, eikä apua ole näköpiirissä? Mitä tehdä, kun mieli masentuu ja ympärillä on kuivuutta ja erämaata? Entä kun pimeys vyöryy yli, valoa ei ole? Tai kun voimattomuus valtaa ja rohkeus katoaa?
 
Raamattu kertoo tällaisista tilanteista, ihmisistä, jotka siellä kuitenkin kääntyvät tietoisesti ääneen Jumalan puoleen ja odottavat Häntä.
Masentunut psalmilaulaja sanoo itselleen Psalmissa 42 ja 43 useaan kertaan: ”Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani.
Niin kuin peura janoissaan etsii vesipuroa, niin minä kaipaan sinua, Jumala. Minä sanon: Jumala, kallioni, miksi olet unohtanut minut? Miksi minun täytyy kulkea surusta synkkänä, kärsiä vihollisen sortoa? Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani.”
 
Psalmissa 63 Daavid on Juudan autiomaassa näännyksissä pakomatkalla ja huudahtaa: Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä.
Toinen psalmikirjoittaja kokee olevansa pimeässä yössä, syvyydessä. Ps 130: Matkalaulu. Syvyydestä minä huudan sinua, Herra. Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi. Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua.
Nämä ihmiset odottivat Jumalaa. He uskoivat ja luottivat siihen, että Jumalalla on kaikki hallinnassa, Hän ei unohda tai tee virheitä. Kun odotan Häntä, Hän kyllä ajallaan tulee tähänkin tilanteeseen ja ratkaisee sen parhaalla tavalla niin, että voin iloita jo etukäteen tästä. Jumalan odottaminen merkitsee sitä, että panen luottamukseni Hänen hyvyyteensä ja rakkauteensa, uskon että Jumala on hyvä Jumala ja auttaa jokaista, joka etsii Häneltä apua.
Sinulla ja minulla on sama oikeus odottaa elävää Jumalaa ja Hänen apuaan omissa asioissamme. Lupaus löytyy Raamatusta monesta kohtaa. Pietari vakuuttaa puheessaan Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemisen jälkeen (Apt 2): ” Mutta joka huutaa avuksi Herran nimeä, se pelastuu.”
Jesaja huudahtaa: ”..mutta kaikki, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohoavat siivilleen kuin kotkat. He juoksevat eivätkä uuvu, he vaeltavat eivätkä väsy.” Jos nyt tarvitset lohdutusta ja rohkaisua, kannattaisi ehkä lukea koko luku, Jesaja 40!
Ps 27: 14 ”Odota Herraa. Ole luja, ja vahva olkoon sinun sydämesi. Odota Herraa.” Siunausta ja iloa odotukseesi!

Tänäänkin Jeesus elää, Raamattu on totta ja rukous toimii!