yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

 

 

RIITTÄÄKÖ PALKKA?

 

Saatko mielestäsi kunnon palkkaa? Entä riittääkö se siihen, mitä elämiseen tarvitset? Tuntuuko välillä, että tili on tyhjä jo puolivälissä, rahat vain hupenevat yllättäen erilaisiin menoihin. Vaikka teet töitä enemmän kuin ennen tai uurastat ylitöissä, mikään ei tunnu riittävän.


Raamattu puhuu työntekijöistä ja palkkauksesta yllättävän monella tavalla.

Yksi esimerkki löytyy Vanhasta testamentista profeetta Haggain kirjaamana. Hän kuvaa tilannetta, jossa ylitöistäkään saatu palkka ei tunnu riittävän, aina loppuu tili kesken, rahat hupenevat merkillisesti. Kuin olisi reikä kukkarossa.

Haggai 1:6, 7 “Te kylvätte paljon mutta leikkaatte vähän. Te syötte, mutta jäätte nälkäisiksi, te juotte, mutta janonne ei sammu. Te puette vaatteet yllenne, mutta teidän ei tule lämmin. Ja palkkalaisen ansio hupenee, kuin hänellä olisi reikä kukkarossa.”


Toinen profeetta, Jesaja, kuvaa tilannetta, jossa palkka hupenee ehkä vääriin asioihin. Se ei riitä antamaan sitä ravintoa, mikä saa elämän maistumaan. Jesajan kautta Jumala puhuu omalle kansalleen rakkauden sanoja:

Jes 55:2,3 “Miksi punnitsette hopeaa maksuksi siitä, mikä ei ole leipää, vaihdatte työstä saamanne palkan siihen, mikä ei tee kylläiseksi? Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin, te saatte nauttia parhaista herkuista. Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni, kuulkaa, niin te saatte elää!”


Uudessa testamentissa on Jeesuksen esittämän vertaus tuhlaajapojasta. Poika sai isältä perinnön käyttöönsä jo etukäteen. Hän lähti elämään omien suunnitelmiensa mukaan, mutta päätyikin tilanteeseen, jossa kaikki rahat oli kulutettu ja nälkä vaivasi.

Luukas 15:17-20 "Silloin poika meni itseensä ja ajatteli: 'Minun isäni palkkalaisilla on kaikilla yllin kyllin ruokaa, mutta minä näännyn täällä nälkään.” Jos kertomus on sinulle entuudestaan tuttu, tiedät, että poika päätti palata takaisin kotiin isänsä luo. “Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä.”


Jumala haluaa antaa meille rikkaan ja onnellisen elämän. Hän tietää, mitä me tarvitsemme. Ruoka, vaatteet, asuminen, elämisen perustarpeet ovat tärkeitä ja saamme niistä kiittää Jumalaa. Vielä tärkeämpää on sisäinen tyytyväisyys, tasapaino ja rauha, mitä ei rahalla voi ostaa. Jumala näkee sen ja haluaa juuri siinä meitä auttaa, Hän haluaa poistaa sen kalvavan tyhjyyden ja levottomuuden sisältäsi.

 

Kuuntele Jumalan ääntä: Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni, kuulkaa, niin te saatte elää!” Jesaja jatkaa Jumalan puhetta, Jes 55: 6,7 “Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä! Hylätköön jumalaton tiensä ja väärintekijä juonensa, kääntyköön takaisin Herran luo, sillä hän armahtaa, turvautukoon Jumalaan, sillä hänen anteeksiantonsa on runsas.”

Turvaudu Jumalaan, etsi Häntä, puhu Hänelle. Hän armahtaa.

Room 6:23 “Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.”