yla-logo

uki helluntai logo4

Päävalikko

MUSTA PERJANTAI

Mainostajien viestit ovat viime päivinä olleet täynnä samaa viestiä: black friday romahduttaa hinnat! Nyt kannattaa ostaa! Itselleni kyseinen ilmaus, musta perjantai, tuo mieleen ihan muunlaisia ajatuksia.

Wikipedian mukaan Black Friday (musta perjantai) on kiitospäivän jälkeinen päivä eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai, ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä. Black Friday on kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä, ja ne myyvät erilaisia tuotteita alennettuun hintaan. Kaupat avaavat ovensa normaalia aikaisemmin, yleensä viideltä tai kuudelta, ja ne pysyvät avoinna jopa iltayhteentoista asti. Vuosittain amerikkalaiset kuluttavat päivän aikana kymmeniä miljardeja dollareita.

Musta perjantai vie minun ajatukseni siihen mustaan perjantaihin kaksituhatta vuotta sitten, jolloin meille ihmisille tuli mahdolliseksi saada omakseen jotain mittaamattoman arvokasta, ilman että maksaisimme siitä itse mitään, Se on jo maksettu!

Parin tuhannen vuoden takainen pitkäperjantai oli monelle todellinen musta perjantai. Silloin oikeus myytiin halvalla, kansanjoukon huutojen hinnalla.

Mietin Pilatusta, joka joutui elämänsä vaikeimman päätöksen eteen, kun Jeesus tuotiin hänen eteensä tuomittavaksi. Pilatus yritti useaan kertaan välttyä tuomitsemasta Jeesusta kuolemaan. Hän ehdotti ylipapeille ja hallitusmiehille, Jeesuksen syyttäjille, muita vaihtoehtoja ja etsi ulospääsyä. Lopulta Raamattu kertoo: “Mutta he eivät antaneet periksi vaan huusivat yhä kovemmin ja vaativat, että Jeesus oli ristiinnaulittava. Huutonsa voimalla he saivat tahtonsa läpi. Pilatus päätti suostua heidän vaatimukseensa.” Pilatukselle päivä oli todella musta.

Tuo perjantai oli myös konkreettisesti musta ja pimeä. Raamattu kertoo, että kun Jeesus oli ristillä niin “keskipäivällä, kuudennen tunnin aikaan, tuli pimeys koko maan ylle ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka.” Jeesuskin koki pimeyden ja huusi:”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?” Ristiinnaulittu Jeesus otti päällensä meidän pahuutemme ja syntimme, Jumalan rangaistus oli nyt hänen päällänsä. Raamattu kuvaa noita hetkiä eri evankeliumeissa.

Lopulta, noiden kolmen pimeän tunnin kuluttua, Jeesus sanoi: “Se on täytetty.” Hän kallisti päänsä ja antoi henkensä.”Jeesus maksoi kuolemallaan täyden hinnan meistä kadotetuista ja synnin orjista. Hinta on pysyvästi maksettu ja puhtauden ja vapauden voi nyt saada ilman rahaa, ilman hintaa.

Raamattu sanoo: “Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiansa.” ja “Jos sinä suullasi tunnustat, että Jeesus on Herra ja sydämessäsi uskot, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, olet pelastuva.”

Melkoinen tarjous, eikö vain? Ota se nyt vastaan, älä kävele onnesi ohi!! 


Tänäänkin Jeesus elää, Raamattu on totta ja rukous toimii!